--
  

De Biodiversiteit van Nationaal Park de Meinweg

De auteurs van het Biodiversiteitsboek, v.l.n.r. Ernest van Asseldonk, Jan Hermans en Jan Boeren

Het ontstaan van een boek

Het idee om een overzicht te maken van de biodiversiteit van Nationaal park De Meinweg is ontstaan in 2007 nadat Jan Boeren en Ernest van Asseldonk zich de vraag hebben gesteld; Hoeveel soorten zitten er eigenlijk op de Meinweg? In 2008 werd hier een eerste antwoord opgegeven middels de uitgave "Niet alleen maar Adders en Zwijnen" (Eigen uitgave Stichting Koekeloere 2008). In dit rapport worden 3700 soorten genoemd, die volgens digitale waarnemingen bestanden ooit op de Meinweg zijn aangetroffen. Al snel na de publicatie van het overzicht bleek dat er nog veel meer soorten op de Meinweg zijn waargenomen dan de digitale bestanden deden vermoeden.

In 2010 is de draad weer opgepakt. Om tot een volledige soortenlijst van de Meinweg te komen, is besloten om op zoek te gaan naar alle literatuur en overige informatie die ooit over de Meinweg op papier is gezet. Jan Hermans werd, als Meinwegkenner pur sang, gevraagd om Jan en Ernest bij deze enorme klus te helpen. 

Het napluizen en controleren van al deze publicaties en lijsten heeft geresulteerd in een overzicht van meer dan 6500 soorten die vanaf 1900 tot december 2012 op de Meinweg zijn aangetroffen.

Het  ruim 380 pagina's tellende boek is uiteindelijk in 2013 verschenen en was de eerste in zijn soort voor Nationale parken in Nederland.

6500 soorten planten en dieren......

Waar moet u zoal aan denken? Het aantal soorten Planten 822,  ruim 700 soorten paddenstoelen en ruim 3800 soorten insecten.

Insecten

Van de grote groep insecten zijn tot 2013 53 soorten libellen, 1354 soorten dag- en nachtvlinders, 31 soorten sprinkhanen en krekels, ruim 1400 kevers en wantsen 318, 470 soorten vliegen en muggen 470 en 327 soorten uit de familie van vliesvleugeligen zoals Bijen en Wespen.

Jan Hermans & Jan Boeren, op locatie in de Meinweg 2013


Index

Er is een index beschikbaar waarin snel te controleren is of een soort op de Meinweg is aangetroffen in de periode 1900- december 2012. Het paginanummer verwijst naar de bladzijde in het boek waar meer informatie over deze soort te vinden is.

Vindt u een nieuwe of leuke soort. Geef het door via waarneming.nl

Interesse?

Geïnteresseerd in het boek, neem dan contact op met het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg; mail

 


  


 

 


 

 


 

 
E-mailen
Map
Info